Het genus Bukholderia omvat een aantal gramnegatieve bacteriën die voorkomen in allerhande ecologische niches (grond, water, rhizosfeer, planten, enz.). Sommige species zijn pathogeen voor de mens: B. pseudomallei (verwekker van melioïdose), B. mallei (verwekker van kwade droes) en het Burkholderia cepacia complex (of B. cepacia sensu lato), een grote groep van minstens 18 fylogenetisch verwante species. De species van het Burkholderia cepacia complex komen voor in de natuurlijke omgeving en kunnen lange tijd overleven in een vochtige omgeving.
Het B. cepacia complex omvat opportunistische pathogenen die ernstige luchtweginfecties (necrotiserende pneumonie) kunnen veroorzaken bij immunogedeprimeerde patiënten, patiënten met een onderliggende longaandoening zoals mucoviscidose en patiënten die op intensive care. De overdracht gebeurt van mens op mens en door gecontamineerd materiaal. Dat leidt dan tot gegroepeerde gevallen veroorzaakt door een gemeenschappelijke bron. De overdracht kan ook gebeuren door blootstelling aan een gecontamineerde natuurlijke omgeving. De infectie is moeilijk te behandelen doordat die bacteriën van nature uit resistent zijn tegen veel antibiotica.
Er zijn haarden van nosocomiale overdracht bij patiënten op een intensivecareafdeling gerapporteerd in Duitsland in 2008 (ongeveer 40 patiënten die werden geïnfecteerd door handschoenen) en in Italië in 2012 (46 patiënten gecontamineerd door mondspoelingen).
Surveillance
In België staat het Nationaal referentiecentrum voor Burkholderia cepacia complex, dat wordt gecoördineerd door het klinisch laboratorium van het UZ Brussel, in voor de surveillance van het Burkholderia cepacia complex, in samenwerking met het laboratorium voor microbiologie van de Universiteit van Gent. In 2013 werden minstens 26 patiënten (waarschijnlijke en bewezen gevallen) in Belgische ziekenhuizen besmet door contaminatie door Burkholderia cepacia van de Dermalex® waslotion die in ziekenhuizen wordt gebruikt. De prevalentie van Burkholderia cepacia complex bij patiënten met mucoviscidose was 4,5% in België in 2013.
Nuttige informatie
Wetenschappelijk verantwoordelijke: Dominique Van Beckhoven