Skip Ribbon Commands
Skip to main content
NL FR EN
A
A
A

 Zikakoorts

  

  

  

​​Het zikavirus is voor het eerst bij mensen gevonden in Nigeria (1952). Het virus is een arbovirus dat tot de familie Flaviviridae behoort en wordt overgebracht door zogenaamde Aedes-muggen (voornamelijk Aedes aegypti en Aedes albopictus). 
 
Zikakoorts verloopt meestal vrij mild (koorts, huiduitslag en artralgie) in vergelijking met verwante virussen die dengue, West Nilekoorts, enz veroorzaken​.  Er bestaat geen specifieke behandeling, maar de symptomen gaan vanzelf over. 
Complicaties zoals het Guillain Barré-syndroom zijn zeldzaam. De causale link tussen microcefalie en zikakoorts wordt bevestigd.  

Het zikavirus circuleert in Azië en Afrika en is reeds de oorzaak geweest van grote epidemieën in Micronesië (2007), Frans Polynesië (2013) en Nieuw-Caledonië (2014).
Sinds mei 2015 wordt immers een geografische verspreiding van het virus in Latijns-Amerika en Caraïben geobserveerd. Zikavirus is een opkomende ziekte. 
 
Epidemiologische situatie 
Gebaseerd op informatie gepubliceerd door Ministeries van Gezondheid en alsook op informatie verspreid in de media, stelt het European Centre Diseases Control and Prevention (ECDC) de volgende epidemiologische situatie vast: Kaart 
 
In België
In 2016 heeft het Nationale referentiecentrum 126 geimporteerde gevallen bevestigd. 

Risico voor België 
​Gezien de geografische verspreiding van de ziekte in Latijns-Amerika/Caraïben en de link met neurologische afwijkingen vastgesteld bij pasgeborenen, is de “Risk Assessment Group” (RAG) nagegaan welk risico het zikavirus zou kunnen inhouden voor België: 

De vector verantwoordelijk voor de overdracht van het zikavirus is tot nu toe nog niet waargenomen in België. Het risico is daarom, tot op heden, beperkt tot reizigers naar gebieden waar de transmissie actieve is en in het bijzonder zwangere vrouwen of vrouwen die wensen zwanger te worden. 

Er is geen vaccin beschikbaar. Reizigers moeten zich bijgevolg beschermen door muggenwerende maatregelen te nemen. Zwangere vrouwen zouden een uitstel van een niet-essentiële reis in overweging moeten nemen en mannen die terugkomen uit een epidemisch/endemisch gebied moeten aanbevolen worden om condooms te gebruiken indien hun vrouw zwanger is of zwanger wil worden. 
Een centrum voor reisgeneeskunde kan individueel aangepaste adviezen geven voor reizigers.
Het is belangrijk om zich te informeren vóór het ondernemen van een reis.  
 
 
België beschikt over een diagnostische capaciteit dankzij het Nationaal Referentiecentrum voor arbovirussen​
 
 

 
Update
De aanwezigheid van het Zikavirus in het sperma van geïnfecteerde mannen werd aangetoond drie weken na het begin van de symptomen. Verscheidene ​gevallen van seksuele transmissie werden bevestigd. Gezien er mogelijks toch een verband bestaat tussen het Zikavirus en microcefalie, is voorzichtigheid aan te bevelen. Reizigers moeten geïnformeerd worden over de mogelijke seksuele transmissie en het preventief gebruik van condooms (cfr. aanbevelingen in de informatieve fiche hierboven).
 
Op 1 februari 2016 werd de epidemie van zikavirus in Latijns-Amerika en de Caraïben, evenals microcefalie en andere geobserveerde neurologische afwijkingen, door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot een internationale medische noodtoestand. Deze officiële erkenning heeft tot doel om de internationale bestrijding van de epidemie en het wetenschappelijk onderzoek te versnellen, en is niet gekoppeld aan de ernst van de medische situatie.​
 

 
Verdere informatie: 
 
Informatieve fiche van ECDC bestemd voor professionelen: 
 

Informatie voor reizigers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde:

Informatie voor reizigers van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken:
 
Aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad:
 
​​​​​​

Last modified: