Mazelen in België
Huidige situatie
Update : 14 februari 2018; preliminaire gegevens tot 31/12/2017
Sinds eind december 2016 was er een uitbraak van mazelen in Wallonië, namelijk in de streek van Charleroi, Geldenaken, Verviers en Namen. Sinds midden februari tot eind maart 2017, werden wekelijks 20 tot 40 gevallen gemeld aan de Cel voor surveillance van infectieziekten (Cellule de surveillance des maladies infectieuses) van het AViQ, met een piek midden maart (week 10). De epidemie is gradueel verminderd om uiteindelijk uit te deinen half mei (week 19). Sindsdien werden slechts 7 gevallen gemeld tot eind juli (week 30), gevolgd door 3 geîsoleerde gevallen tot eind december 2017. In totaal werden tot 31 december 2017, 298 gevallen geregistreerd.

Het eerste geïdentificeerde geval van deze epidemie is een importgeval, geïnfecteerd gedurende een verblijf in Roemenië. De meerderheid van de gevallen zijn niet gevaccineerd. Meer dan een kwart (29%) van de gevallen zijn kinderen van minder dan 5 jaar oud en meer dan de helft (52%) hebben een leeftijd van 15 jaar of ouder. Onder de gevallen waren 12% gezondheidswerkers. Het genotype voor het mazelen virus dat werd gedetecteerd door het Nationaal Referentie- centrum voor mazelen, bof en rubella (WIV-ISP) toont gelijkenissen met de stam die circuleerde in Roemenië, Italië en Oostenrijk eind 2016.
Er was ook een significante stijging van mazelen in Europa in 2017, voornamelijk in Roemenië en Italië. In 2017 werden in totaal 30 sterfgevallen gerapporteerd door ECDC in verschillende Europese landen, waarvan 19 in Roemenië. Meer informatie op de webpagina van ECDC: Site, en in de wekelijkse updates van
ECDC.
Aandachtpunten
Ernst
Hospitalisaties waren noodzakelijk voor 43% van de gevallen ten gevolge van complicaties zoals: pneumonie, hepatitis, hepatische cytolyse, pancreatitis, encephalitis, alsook deshydratatie. Er werden twee gevallen van acute encephalitis gerapporteerd. Voor minstens vijf gevallen was een tijdelijke opname op intensieve zorgen nodig. Onder de gevallen, bevonden zich zes vrouwen die mazelen deden tijdens de zwangerschap. Eén zwangerschap van 35 weken werd vervroegd ingeleid omwille van pulmonaire complicaties bij de moeder. Geen enkel sterfgeval veroorzaakt door mazelen werd gerapporteerd.
Mazelen is een ernstige ziekte waartegen kan gevaccineerd worden. Het is dus mogelijk om de ziekte te elimineren. Hiervoor is een vaccinatiegraad nodig van meer dan 95% voor de eerste dosis (kinderen van 12 maanden) en voor de tweede dosis (kinderen van 11-12 jaar). Deze doelstelling is bereikt voor de eerste dosis, maar voor de tweede dosis is de vaccinatiegraad in Wallonië 75,5% zodat epidemieën nog kunnen voorkomen.
De vaccinatiegraad in Vlaanderen voor de eerste dosis is 96,2% en voor de tweede dosis is 87,4% (twee dosissen gekregen).
Gezondheidswerkers
Meerdere gezondheidswerkers (n=36) hebben ook nosocomiale mazelen doorgemaakt.
Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte die via aerosolbesmetting of direct contact met neus en mond secreties wordt opgelopen. Vandaar:
-> Snelle isolatie in wachtzalen van personen met koorts en maculopapulaire rash is aanbevolen om het aantal secundaire gevallen te beperken.
Maatregelen
Met een snelle melding naar de arts infectieziektebestrijding kunnen de risicopersonen die contact hadden met een geval van mazelen gecontacteerd worden en kan hen een vaccinatie voorgesteld worden wanneer het contact binnen de 72 uur gebeurde.
Klinische criteria
• Catarrale stadium : rhinitis, conjunctivitis, hoest, koorts
• Gevolgd door een maculo-papulaire rash
Bij vermoedelijk geval van mazelen
1. Melding:
In Vlaanderen:
In het Brussels Gewest:
Contact opnemen met de hygiëne inspectiedienst van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie
Tel : 02 552 01 67
GSM 0478 77 77 08
Registreer meldingsplichtige infectieziekten online rechtstreeks via https://www.wiv-isp.be/matra/bru/connexion.aspx
2. Bevestiging van de diagnose : de beste methode voor diagnose blijft de salivaire test. In een periode van epidemie is het niet noodzakelijk elk klinisch geval van mazelen met een laboratoriumtest te bevestigen, als er kan aangetoond worden dat het geval besmet werd door een geval dat werd geconfirmeerd.
Meer informatie:
Richtlijnen Mazelen van het Agentschap Zorg en Gezondheid: Richtlijn mazelen
Communiqué van het Agentschap Zorg en Gezondheid: Communiqué
Hoe doet u een melding in Vlaanderen?: Site